UsiA bLog MeGaT

Daisypath Friendship tickers

Wednesday, 18 December 2013

What? Katak Puru Suamiku? 07


Kau nak tanya apa? Tak boleh tengok aku senang la kau ni,” Ezrean mencebik ke arah Ruzaiman.

Kau masih rasa bersalah pada Qiesha ke?” Ruzaiman menyuapkan makanan yang terhidang.
Sebenarnya Man, aku memang dihantui dengan perasaan bersalah yang teramat sangat dengan dia. Disebabkan aku, dia dihina dan dicaci dengan begitu teruk. Aku tak rasa yang dia mampu memaafkan aku dengan sebegitu mudah,” akhirnya Ezrean mengakui juga apa yang dia rasakan selama ini.
Akie, may I ask you one question?” Ruzaiman memandang Ezrean dengan pelbagai soalan.
Just straight to the point, kau nak tanya pasal apa? Qiesha ke?” Ezrean mengagak soalan yang bakal dibangkitkan oleh Ruzaiman.
Aku confuse dengan situasi kau sekarang. Sama ada kau rasa bersalah atau kau sebenarnya fall in love dengan dia? Better, you let me know, about it,” Ruzaiman sengaja memancing Ezrean untuk mengetahui rahsia sahabatnya.
Aku hanya rasa bersalah! Bukan bererti aku jatuh cinta. Dua perkataan yang memberi situasi yang berbeza ya, En.Ruzaiman!” tegas Ezrean dihapan Ruzaiman.
Kalau benar kau rasa bersalah, kenapa kau tak minta maaf pada dia?” Ruzaiman memulakan perang psikolgi terhadap Ezrean.
Man, aku rasa kau sendiri ada jawapan untuk soalan kau tu. Bukan aku tak nak minta maaf, tapi aku tak dapat peluang untuk berjumpa dengannya,” Ezrean jujur mengakui rasa hatinya.
Kenapa kau tak cari? Sekarang bukan macam dulu la, Akie. Pelbagai cara boleh guna la. Aku tak rasa, ia sesuai untuk kau jadikan itu sebagai alasan,” Ruzaiman membuka minda Ezrean tanpa disedari.
Baru saja Ezrean mahu membidas bicara Ruzaiman, bahunya di tepuk dari arah belakang. Tanpa berfikir, dia terus memalingkan wajahnya untuk melihat, siapa gerangan yang menyapanya sebentar tadi.
Ya, saya. Ada yang boleh saya bantu?” Ezrean bertanya pada gadis itu.
You Akie, right? Kecil betul dunia ni,” gadis itu tertawa apabila melihat wajah yang sedang terpamer di muka Ezrean.
Did I know you? How you know my name?” Ezrean masih terkejut.
What? You tak ingat I siapa?” soal gadis itu separa terkejut.
Hye Kiesha, how are you?” Ruzaiman menyapa gadis itu untuk memcahkan situasi.
What? You Kiesha?!” terlopong Ezrean apabila mendengar nama gadis itu, disebut oleh Ruzaiman.
Yes, I Kiesha. Tak kan you tak kenal kot? I tak rasa yang you dah hilang ingatan,” sindir gadis itu tanpa beralas.
Wait! I'm confuse. How can, you know me? Sedangkan, I tak ingat pun yang I pernah kenal or jumpa dengan you,” Ezrean sudah tak senang duduk.
By the way, please have a seat,” ucap Ruzaiman sambil memberi tempat duduknya kepada Kiesha.
You penah sekolah dekat SMKRP, right? You budak 5 sc 1? Is it true?” Kiesha mahukan kepastian.
Yup, I admit bout that, but it doesn't mean I know who you are?” Ezrean masih bertanya kepada Kiesha.
Aduh, tak kan la benda kecil macam ni pun nak bergaduh? Peningla asyik nak tengok drama je, cukup la dekat tv je. Okey, biar aku bagitahu kau, siapa sebenarnya Kiesha ni. Kiesha ni sebenarnya adalah kembar kepada musuh kau masa sekolah dulu,” Ruzaiman sengaja menjolok sarang tebuan, kerana dia tahu Ezrean ni jenis blur sikit.
Man, are you serious? She's kembar Ashfiq?” meluncur laju tanpa sekatan.
Kenapa kau terkejut? Musuh kau Ashfiq seorang je ke?” Ruzaiman nak main tarik tali dengan Ezrean.
Aku ada musuh ke masa sekolah dulu?” Ezrean pula main psiko dengan Ruzaiman.
Wait! What's wrong with both of you? Tak perlu nak bergaduh, gara-gara I boleh? Rimas la,” Kiesha pula naik pening dengan keletah mereka.
Who say's?” serentak mereka bersuara.
Kiesha sudah menahan malu yang teramat dengan statement dia sebentar tadi. 'Perasan cantik la kau ni,' soal akalnya.
'Aku memang cantik, buat apa nak malu?' separa berbisik diluahkan oleh Kiesha.
Man, aku nak kau jujur. Bagitahu aku, Kiesha ni kembar siapa? Aku tak suka la, nak main teka teki,” Ezrean mulai berang.
Sabar, Akie. Yup! Kiesha ni kembar Ashfiq! Orang yang kau cari, selama ni,” Ruzaiman berbisik kepada Ezrean.
Kau pasti ke? Apa bukti yang kau ada, mengatakan dia Kiesha kembar Ashfiq?” Ezrean bukan senang nak mempercayai cakap orang, tanpa ada bukti yang sahih, waima dengan sahabatnya sendiri.
Post a Comment

Google+ Followers

YoU FoLLow, I wiLL foLLow bAcK !!